Здравословното хранене и защо да се придържаме към него

Здравословното хранене представлява точно балансиран прием на храна, която осигурява на човешкия организъм над 40 хранителни вещества. Част от тези полезни хранителни вещества са девет вида аминокиселини. здравословно хранене, отслабване, диети

Аминокиселините се съдържат основно в белтъците, някои мастни киселини, различните видове витамини, както и в минералните вещества. Храните доставят на организма и вещества, които са основен източник на енергия за човешкото тяло, като белтъци, мазнини и въглехидрати.

Световно известен е факта, че пълноценното и здравословно хранене изисква да се приема различна и разнообразна храна. Този начин на хранене може лесно да се постигне, като в спазваната от вас диета или хранителен режим, се включват разнообразни храни от различните хранителни групи. Препоръчва се в отделните дни да се приемат различни представители на тези хранителни групи, като е важно да се отбележи, че при децата количеството на приеманите храни е далеч по-малко.

Диетите и хранителните режими са различни и специфични при бременните или кърмещи жени, при старите хора, или при хора страдащи от различни заболявания. Хранителния план в тези случаи трябва да съответства на специфичните изисквания за съответното състояние, като за целта трябва да се консултирате с лекар.

Според редица диетолози най-добрият и изпитан метод за намаляване на телесната маса е, ако не консумираме храна след 17:00 часа. Но пък други учени и специалисти са на коренно различно мнение. Според тях именоо вечерята е най-важна в даден диетичен или хранителен режим.

Истината е може би някъде по средата, като се стремете да не преяждате вечерно време, тъй като това е един от основните фактори за трудно лечими заболявания като гастрит, възпаление на жлъчния мехур и панкреатит. Консумацията на големите количества храна претоварват организма ви и утежняват преработката и усвояването на храната от тялото. Затова за да нямате проблеми със затлъстяване и излишни килограми най-добре е да се храните умерено.

Pin It