Започна строежът на нов параклис в полите на Пирин

Навръх празника на Св. Марина по църковния календар започва градежът на нов параклис в свято място в полите на Пирин. В навечерието на празника, традиционно, много миряни се събраха в местността при вековния бор и малкото параклисче. Вкусен курбан хапна всеки, дошъл да запали свещ и да прегърне магичното дърво, което пречиства, дава сили и енергия.

В сряда, 17-ти юли, точно на празника на Св. Марина, започва работа по изграждането на голям параклис на мястото. То е от малкото останали оброчни места в полите на Пирин планина, а и в подножието на Малешевска, навсякъде в симитлийска община, които са белязани само с малко параклисче с една икона. Почти навсякъде, с дарения, доброволен труд и много помощ от кмета и общината, се построиха светли храмове.

Отец Яне, в съслужие благослови храната и миряние, събрали се в събота за празника на Св. Марина. Общинският кмет Апостол Апостолов с целия си екип кметове на населени места и председателя на местния парламент Владимир Христов, почетоха празника.

В полите на Пирин, при вековен бор, миряни се събират през юли. Там е малкия параклис, носещ името на Света Марина. Всеки ходи на празника с вяра в доброто и с усещането за магичната сила и енергия на големия бор точно при параклиса.

Традиционно на празника се събират десетки, които вярват в разказите за мястото и за това, че допреш ли се до бора – той пречиства и изцелява.

Свещеник служи празнична литургия, ръси за здраве всички и благославя присъстващите. А под дебелата борова сянка има спретнати дълги трапези, които могат да съберат стотици. Вкусен курбан има за всеки. Има и жива музика.Pin It