Запечатаха „Операта“ в Благоевград заради неплатени наеми

Заповед за изземане на имуществото е получил от община Благоевград стопанинът на заведението „Операта“ на площад „Македония“ в топцентъра Мартин Грънчаров. Oбщински служители запечатаха обекта, а съдържателят му веднага е подал жалба в Административен съд за спиране изпълнението на заповедта.Причина за крайната мярка, предприета от общината, е неплащане на наема повече от 2 месеца, пише в. „Струма”.

В началото на юли юристите в общината изпратиха предизвестие за едностранно прекратяване на 10-годишния договор на наемателя – казанлъшката фирма „Южен полъх 10100“ ЕООД, тъй като нито собственикът Николай Михалев, нито упълномощеният да го представлява благоевградски ресторантьор М. Грънчаров са платили договорения наем от 10 560 лв. за помещението с площ от 203 кв.м.

Два са договорите за наем, сключени между община Благоевград и „Южен полъх 10100“ ЕООД: от 25.02.2020 г. – за помещението в сградата на операта, и от 18.05.2020 г. – за откритата площ на площада и в градинката пред барчето. В общинската хазна до средата на юли бяха внесени само 2674,16 лв. – наем за тротоарното право за месеците май и юни. Предизвестията за прекратяване на договорите общината бе изпратила на адреса, посочен от наемателя в договора и в Търговския регистър, но тъй като не са били получени, според договореното се пристъпи към служебното им прекратяване.

Припомняме, че рекордният наем бе предложен от „Южен полъх 10100“ ЕООД на търг, който се проведе в началото на годината в общината, и шокира ресторантьорите в Благоевград. Още тогава се чуха прогнози, че заведението въобще няма да отвори, а казанлъчани ще се откажат с минималната загуба само на депозита от 10 000 лв.

След изтичане на извънредното положение на 14 май обаче бившият наемател Мартин Грънчаров отвори „Операта“ с генерално пълномощно от „Южен полъх 10100“ ЕООД, като според слуховете новите и старите наематели не са се разбрали за цената на подобренията, направени преди 5 г.

Единственият вариант „Операта“ отново да отвори врати това лято е, ако съдът спре временно спре изпълнението на заповедта за изземане на имуществото на съдържателя й М. Грънчаров.