Златото поскъпна на фона на загубите на долара

golden-bars9159_zlatni_kilcheta_zlato

Златото поскъпна във вторник, подкрепено от падащите цени на долара и акциите преди данните за неселскостопанската заетост по- късно през седмицата, които може да дадат допълнителни насоки относно увеличението на лихвения процент, съобщи БНР. Спот златото реализира печалба от 0,4% до 1 195.75 долара за тройунция, а американските фючърси върху злато с доставка през юни поскъпнаха с 6.40 долара до 1 193.20 долара за тройунция.

Доларът поевтиня спрямо кошница от валути, докато еврото се стабилизира спрямо долара след загубата си от 0,7%.

Златото падна до 6- седмично дъно на 1 170 долара в петък, след като от Фед индикираха, че смятат забавянето на американската икономика за преходно и не изключват възможността за увеличение на лихвите по-късно тази година.

Въпреки това увеличението сега е по- вероятно да настъпи през септември, вместо през юни. Вероятно до тогава цената на златото ще остане в тесен диапазон и няма да поевтинява толкова бързо както преди. Силните данни може да принудят Фед да увеличи лихвения процент по- бързо. Този ход вероятно би навредил на търсенето на злато, тъй като то не плаща лихви.

Президентът на Фед- Чикаго, Чарлз Евънс, не успя да даде яснота по въпроса с увеличението на лихвения процент в понеделник. Той заяви, че увеличенията може да настъпят още тази година, макар че банката би трябвало да се въздържи до началото на следващата, тъй като инфлацията е твърде ниска а безработицата все още е некомфортно висока.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,8% до 16.53 долара за тройунция, платината нарасна с 0,2% до 1 142.49 долара за тройунция, а паладият спечели 1,5% до 792.05 долара за тройунция.

Pin It