Заливат с бетон част от парк “Бачиново” в Благоевград

18 декара от благоевградския парк “Бичиново” ще бъдат превърнати в модерен комплекс, а зад инвеститорските намерения стои частна фирма от областния център. Върху тенис кортовете трябва да изникнат жилищни сгради, плувен басейн, спортен център и гаражи. Именно предстоящите строителни дейности се превърнаха в ябълката на раздора в областния център.

През 2011 година е приет общ устройствен план, който дава възможност за развитие на зоните за отдих и туризъм в околностите на Благоевград, където попада и този парцел. Две години по-късно намеренията на собствениците за строеж удрят на камък, след като е спрян подробния устройствен план.Днес обаче инвеститорът е на финалната права, въпреки че против строежа са обявиха и общинските съветници, информира БНТ.

“Гласувахме тогава един мораториум в зелени площи и конкретно това място кортовете в парк Бачиново да не бъде застроявано. Благоевграчани също не горят от желание да видят жилищни постройки в района на парка”, заяви Антон Тодоров – председател на общински съвет Благоевград. От Регионалната инспекция по околна среда и водите в Благоевград, заявиха , че към настоящия момент е налице текуща процедура по преценяване на необходимостта на екологична оценка за свободно застрояване върху същия парцел.

Освен това визираната територия в единствения парк на Благоевград не попада в границите на защитени територии и в „Натура 2000″, тоест няма никакви екопречки застрояването на Бачиново да бъде реализирано.

“Аз не мисля, че много ще се наруши екоравновесието със застрояването на тази зона плюс това се предвижда три двойни тенис корта, спортни центрове, така че това е голям проблем, ако тръгнем да спираме така всеки инвеститор, ние и без това сме на дъното ще вървим още по надолу”, заяви кметът на Община Благоевград Румен Томов.

След одобряване на плана, зелените площи в комплекса ще заемат половината територия.

Продължението на сагата със застрояването на един от зелените оазиси на Благоевград вече е в ръцете на съда. Магистратите трябва да се произнесат по жалбата на инвеститора срещу мораториума, наложен от общинския съвет. До тогава благоевградчани ще продължат да се разхожда спокойно в парка на чист въздух.

Pin It