Внимание! Зачестяват кражбите на територията на Благоевград

krajbi_jilishta_avtomobili_obekti_romi_kdarqd_kradci_policiqЗачестяват кражбите в Благоевград и в страната. Бъдете бдителни, съобщавайте на органите на реда за съмнителни лица, не оставяйте без надзор свои вещи, колела, мотоциклети, отключени автомобили.

От полицията призовават гражданите за съвместни усилия при справяне с този вид престъпления.

Времето, което е предпочитано от крадците за извършване на престъпления е периода между 09.00 ч. и 15.00 ч., когато повечето домове остават без пряко наблюдение. Обикновено извършителите предварително проучват района и живущите там, както и правят няколко контролни проверки. Обект на тяхното внимание са предимно жилища, разположени на ниските етажи. Особено примамливи се оказват вратите, чиито патрони се подават отвън – това улеснява престъпниците. Счупвайки патрона на входната врата, крадците проникват в апартамента, като търсят основно техника, злато, сребро и валута.

Малките по обем вещи им дават възможност за безпрепятствено и незабележимо отдалечаване от местопроизшествието. Добър ефект срещу посегателство имат двустранно и многостранно заключващите се брави.

За да предпазите дома си от кражба, обърнете внимание и на здравината на пантите, осигурете осветление пред вратата си, монтирайте шпионка с широкоъгълна оптика. Избягвайте да държите големи суми пари в дома си, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения. Ако чуете на стълбищната площадка шум от чупене или трошене, и видите непознати лица, незабавно позвънете в полицията. Наблюдавайте през прозореца какво ще изнесат крадците и в каква кола ще се качат. Запишете марката, цвета и регистрационния номер. Помнете, че ако не помогнете за разкриването на крадците у съседа Ви, следващият път Вие може да сте тяхната жертва. Обект на атака са и майките с детски колички. Когато ходите за храна, или на доктор, не оставяйте детската си количка без надзор. Подсигурете си пряка видимост, или я приберете, така че да е на сигурно място.

Същото важи и за велосипедистите. Не оставяйте велосипедите си дори за миг незаключени или без надзор. Търсете места с камери, крадците се страхуват от камери, а и ще може по-лесно да бъдат заловени. Ако сте свидетели на нещо нередно, то обезателно съобщете на телефон 112.

Анонимността Ви ще бъде гарантирана!

Pin It