Югозападният университет „Неофит Рилски“ ще се включи в Европейската нощ на учените

Гражданите на Благоевград ще могат да информират за дейността на Центъра за съвременни биоинформатични изследвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“

Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата, домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри”, единият от които е REFRESH.

До 20 септември четирите конкурса по проекта са отворени за последни участници. Сред тях се очакват рисунките на глухи и слабочуващи деца и млади хора, есета от момичета от цялата страна, записи на научни статии в помощ на слушатели с намалено зрение, както и видео и фотографии. Всички тези конкурси приканват авторите да споделят своите представи за науката около нас и мечтите им за кариера на учени.

Югозападният университет „Неофит Рилски“ за поредна година ще се включи в Европейската нощ на учените. На 27 септември 2019 г. от 18:00 до 20:00 ч. Иновационният център за екоенергийни технологии ще посрещне ученици и гости от Благоевград. В рамките на събитието ще бъдат демонстрирани занимателни опити, посветени на 150-годишнината от публикуването на периодичната таблица на химичните елементи от Дмитрий Менделеев.

От 18:30 до 19:30 ч. гражданите на Благоевград ще се информират за дейността на Центъра за съвременни биоинформатични изследвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“. Присъстващите ще се запознаят с някои интересни научни проблеми, над които членовете на центъра работят активно.

Pin It