Възраждат зимния празник „Белица-Семково”

Semkovo_Ski_2

На 20 февруари 2016 г. /събота/, под патронажа на кмета на Община Белица – Радослав Ревански в курорта “Семково” ще се проведе зимен празник “Белица-Семково 2016”. Организаторите от Община Белица са подготвили и богата концертна програма, в която ще вземат участие певецът Янко Неделчев, местни фолклорни групи и изпълнители, фолклорен ансамбъл “Романса”, Република Македония и други. Зимният празник включва и спортни състезания – ски спускане, турнири по шахмат и бридж, тенис на маса, дърпане на въже, футбол на малки вратички и скачане с чували.

Семково е един от най-старите зимни курорти в България. Разполага с добра инфраструктура за ски спорт, особено подходяща за начинаещи. През лятото е възможен и преход от Семково до Центъра за реадаптация на танцуващи мечки. Освен невероятната природа на територията на Община Белица има изградена инфраструктура и маркирани и немаркирани туристически маршрути, които свързват планинския курорт Семково, Парка за танцуващи мечки и град Белица с забележителностите около тях.

Курорт Семково е разположен в южните склонове на Рила на надморска височина/Н 1560-1730 м, върху територия с обща площ 115 ха, която включва трите съставящи курорта поляни-долна, средна и горна.
Транспортната достъпност до курорта се осъществява чрез четвъртокласен асфалтиран път, чиито технически параметри и състояние са незадоволителни. Изграденият към резервата за танцуващи мечки асфалтиран четвъртокласен път се свързва със Семково посредством съществуващ горски път.  Съществуващото наличие на легла е 1286 легла в хотели, почивни станции, вилни селища, хижи и частни къщи.

Съоръженията за зимни спортове са представени от 7 ски-писти с обща дължина 3150 м. Ски-пистите се обслужват от 8 влека с капацитет 350-400 скиори/час. По-голямата част от ски-пистите са извън територията на курорта и се стопанисват от Техническия университет и Университета по архитектура и геодезия –София по договор с Държавно лесничейство, поделение на ДГФ, и отстъпени права за ползване.