Въоръжени косовари превзеха македонско РПУ

MVR_policia_sirena93_otkradnat-Lek_avtmobil04

40 въоръжени косовари са превзели полицейско управление в село Гошинце, община Липково, което се намира в северната част на Македония. Това съобщи местното онлайн издание МКД, цитирано от bTV. По информация на медията четирима полицаи са взети за заложници. В този момент тече специална пресконференция в македонското вътрешно министерство. През последните два месеца Македония е в тежка политическа криза. Опозицията направи огромни разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите.

Премиерът Груевски многократно обвини опозицията, че иска „да предизвика междуетнически конфликт”.

Бившият вицепремиер и министър на здравеопазването Имер Селмани заяви пред БГНЕС, че няма никакво основание за етнически и какъвто и да било конфликт в Република Македония. “Подобни неща може да са в интерес на определени центрове. Днес обаче сме 2015 година и няма шанс да се върнем към един, за съжаление, не толкова добър опит от миналото. Всичко трябва да се решава по пътя на диалога и интеграцията. В крайна сметка и проблемите през 2001 година приключиха с диалог”, допълни още той. Според него това би могло да е опит за отвличане на вниманието от реалните проблеми на гражданите.

Според Плус инфо, Македония, полицията е влязла в преговори с похитителите на четиримата полицаи.

Министерство на вътрешните работи на Македония потвърди, че на територията на държавата са нахлули 40 въоръжени косовари, които са превзели РПУ в северната част на страната. Според тях става въпрос за терористичен акт. Това бе съобщено от заместник министъра на вътрешните работи Иво Котевски.

Въоръжените мъже са нахлули в полицейското управление около 2:30 ч., като там са разоръжили четиримата дежурни полицаи. С помощта на преводач са заявили на албански, че искат самостоятелна държава и не искат никакви охридски договори.

По данни на МВР РПУ-то отново е под контрола на МВР.

Pin It