Втори двоен „цар“ короноваха в Коларово на Трифон Зарезан

Виртуозният тамбурджия на ансамбъл „Подгорие“ и на творческите му наследници от мъжката фолклорна група „Комитска песен“ и женската „Коларките“ към местното читалище „Яне Сандански“, Георги Коколичев спечели приза „Цар на виното“. Това се случи в село Коларово на празника Трифон Зарезан.

Неговото 23 издание събра край лицензираната ракиджийница „Сиромашка радост“ мало и голямо от селото и останалите села на Подгорието, общинския център град Петрич и гости от София, Копривщица, Видин и Велико Търново.
„Пак си имаме двоен цар“ – възкликна председателят на Организационния комитет Андон Велчев. Той припомни факта, че през 2018 година Георги Коколичев триумфира и като „Цар на ракията“, а през 2017 Борис Анзов едновременно спечели и двете корони.
С двойно препечена гроздовица, известният коларовски майстор строител Стоил Ръжданов грабна короната „Цар на ракията“.

„Царете“ и техните „царедворци“ – подгласници бяха удостоени с почетни грамоти и бяха наградени с практични лозарски комплекти.
Всеки от двамата „царе“ беше увенчан и с корона от лозови пръчки, царски жезъл и скиптър от кратуна, майсторски изработени от историка с ярък фолклорен профил Димитър Тренчев.
Той и секретарят на местното читалище „Яне Сандански“ Евгени Гоцков бяха водещи на празника, а и пресъздадоха прадядовския обичай по зарязването на лозето.

Преди това енорийският свещеник на село Коларово протойерей Павел Милушев отслужи водосвет и благослови със здраве и плодородие коларовските стопани.
Известната зурнаджийска група „Подгорски ритми“ на музикалния маестро Мичо от село Яворница даде тон и ритъм на празника, който беше подплатен от организаторите и с безплатна скара, вино и ракия.

Pin It