Владиката освещава църквата „Св. Петка“ в Тросково

Голям празник ще е тази събота на поляната край Тросково, при новата църква. Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще освети храма. Църквата я градим вече десет години. С много вяра, много добро, много дарителство. Мястото е пропито с много история. Имало е древно светилище. Белезите в земята под храма показват белези още от царството на Иван Асен II. Църквата днес е голяма, красива, единствено тук, в храм ще могат да се водят и часове по вероучение. Камбанен звън ще отекне в събота по цялата шир край Тросково.

Божествената света литургия е от 9:30 часа.

А празникът – ще бъде необикновен. С изложба на оръжия, носии, възстановки… Община Симитли, съвместно със сдружение „Хайдути“, ще ни върнат във времето на нашите предци. Има и призив към всеки, който ще дойде на празника – да бъде в национална носия или елементи от такива, за да бъде автентична обстановката, за да се пренесем до земята на дедите ни и да пазим традициите живи. За да съхраним родовата памет, традициите, националната ни идентичност да се запазят утвърдилите се във времето състави. Да приобщим, колкото може повече млади хора.

Празникът ще е целия ден. В богатата фолклорна програма ще се включат мъжки, женски и детски певчески групи от община Симитли, танцов състав „Кръшно хоро” към читалище „Св.Климент Охридски”. Гости на празника ще бъдат самодейните колективи от читалищата в Разлог, Белица и Баня. За добро настроение на всички гости ще се погрижи танцьорът Иван Чанков с неговия състав, а любимците на хората в общината- оркестър „Идоли” ще свирят за празнуващите.

Безплатен транспорт организира община Симитли. Автобусите ще тръгват от пазара в Симитли в 9:00, 10:00 и 11:00 часа, както и от Крупник в 10:00 часа.

Pin It