ВКС отхвърли искането на Цацаров по делото „Чората”

снимка: БГНЕС, архив

Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров за спиране на изпълнението на наказанията на петимата полицаи, осъдени на по 7 години затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Вече близо 2 месеца бившите антимафиоти Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков са в затвора, след като ВКС реши окончателно делото и отмени решението на Военно-апелативният съд (ВоАпС), който не наказа полицаите, след като прие, че те са причинили смъртта на Чората по непредпазливост, но давността за това престъпление отдавна е изтекла.

Според ВКС обаче Чората е починал от задушаване, след като е бил притискан към земята от полицаите. В решението на върховните съдии се казваше, че подсъдимите са го умъртвили с удари и притискане към земята, като не са целели пряко смъртта му, но са допускали, че може да умре и им е било безразлично.

След това подсъдимите и защитниците им поискаха възобновяване на делото, каквото право законът им дава, тъй като ВКС беше длъжен да го реши, защото два пъти вече го беше връщал през годините, но в последното си решение върховните съдии действаха и като въззивен съд, защото констатираха толкова много недостатъци в акта на военните съдии, че те обезсмислили мотивите им. В тези случаи постановеният от ВКС съдебен акт също подлежи на проверка – чрез възобновяване на делото.

След това главният прокурор също отправи искане за възобновяване, което беше присъединено към останалите, а ВКС насрочи заседанието за разглеждането им за 14 юни.

Върховните съдии първо отказаха на полицаите да спрат изпълнението на наказанията им, тъй като не са изложили изрични съображения, извън тези, които се отнасят до основанията за възобновяване.

Искане за спиране на изпълнението на наказанията направи и главният прокурор. Той се мотивира и с изтеклия период от над 14 години от смъртта на Чората. Според него изпълнението на наказанията преди да е извършена проверката на съдебния акт на ВКС „съществено ще намали ревизионния капацитет на този способ за проверка“.

Върховните съдии Даниела Атанасова-председател и докладчик, Лада Паунова, Мая Цонева, Милена Панева и Красимира Медарова пишат в днешното си определение, че за да бъде спряно изпълнение на влязъл в сила съдебен акт, трябва да са налице възможни вредни последици за осъдените, които нямат отношение към искането за възобновяване на делото.

„Също така в принципен аспект е необходимо да се посочи, че дали започналото изпълнение на наказанието съществено ще намали ревизионния капацитет на извънредното производство по Глава тридесет и трета, не е общо правило, а въпрос на конкретика по всяко дело“, се казва в определението на съда, цитирано от Lex.bg. Относно продължителността на делото, съдът пише, че това няма отношение към искането за спиране на изпълнението на наказанията. Върховните съдии напомнят и, че настоящото производство е извънреден способ за проверка, „поради което времевия период на провеждане на наказателното производство не може да предпостави непоправими щети за осъдените от факта на изпълнение на наложените им наказания“.

Наред с главния прокурор, искания за спиране на изпълненията на наказанията са отправили и съпругите на петимата осъдени. Днес от ВКС са оставили без уважение искането Биляна Коцакова, която е съпруга на Мирослав Писов. Тя е и негов защитник, както и на осъдения с него Иво Иванов. Исканията на другите съпруги пък са оставени без разглеждане, защото не са защитници на подсъдимите. По отношение на Коцакова, върховните съдии са посочили, че искането ѝ е неоснователно, защото е мотивирано само с твърдения за невинността на двамата.

Pin It