Великобритания се връща към нормалния живот в края на юни

Британският премиер Борис Джонсън обяви в Камарата на общините обещаната от него “пътна карта” за излизане от втория тежък локдаун, наложен в началото на декември заради COVID-19. Въпреки масовата имунизация във Великобритания облекчаването на ограниченията ще е предпазливо и постепенно и ще става на четири фази с надежди към края на юни страната да започне да се завръща към нормален начин на живот, предаде БНР.

Отговаряйки на въпроси на специална пресконференция, той обаче не можа да изключи напълно вероятността от трети локдаун и вероятността за издаване на имунизационни паспорти.

Британският премиер имаше дълъг ден, който прекара повече от три часа в парламента да разяснява „пътната карта“, а след това даде и изчерпателна пресконференция.

Борис Джонсън уточни още в началото, че датите, които ще спомене, са само ориентировъчни, защото не датите са важни, а данните за това дали са изпълнени четирите условия за вдигане на локдауна, които са:
1. Масовото ваксиниране да продължава да върви по план.
2. Доказателства, че ваксините значително намаляват броя на починалите с Covid-19 или нуждаещите се от лечение в болница.

3. Нивата на заразявания да не предизвикват претоварване на болниците.

4. Новите щамове на вируса да не променят фундаментално риска от вдигане на ограниченията.

Мерките ще бъдат облекчавани в четири фази.

Първата фаза започва с отварянето на училищата на 8 март, включващо всички активности на открито в извънучебно време. Двама души от различни домакинства ще могат да се срещат на открито.

От 29 март ще бъде позволено събирането на открито до 6 души или две домакинства. Могат да бъдат упражнявани редица спортове като тенис, голф, футбол.

Началото на втората фаза е 12 април, когато отварят „второстепенните“ магазини, фризьорските салони, градините на пъбовете, зоопарковете, библиотеки, музеи, басейни и фитнес зали.

Третата фаза с начало 17 май премахва правилото за събиране на до 6 души, хората ще могат да си ходят на гости, пъбовете и ресторантите ще могат да приемат ограничен брой посетители на закрито. До 10 000 могат да бъдат допускани по стадионите.

И последната четвърта фаза от 21 юни предвижда премахване на ограниченията за социални контакти, отваряне на всички останали сектори на икономиката.

„Тази пролет и това лято ще бъдат много по-различни от предишната година“, каза в заключение Борис Джонсън.

Публикувай мнение