В язовирите в Югозападна България има достатъчно вода

В язовирите в Югозападна България има достатъчно вода. Това заяви в интервю за Радио Благоевград министърът на околната среда и водите Емил Димитров. В язовир „Дяково“ водата е 30 мил.куб.метра, а в язовир „Студена“ – около 23 мил.куб.метра. Това количество е достатъчно да осигури вода за питейни нужди на градовете Дупница, Бобов дол и Перник. Оттук- нататък проблемът е на „В и К“ дружествата, които трябва правилно за управляват необходимите количества вода.

Проблемите на двата язовира бяха много сериозни в началото на годината, сега, след взетите мерки положението е далеч по- спокойно.

По отношение на екологичните проблеми бе овладяно положението в ТЕЦ „Бобов дол“.

Сега замърсяването на района е далеч по- малко. Екологичните сдружения трябва да знаят, че със забраната да се изгарят отпадъци от ТЕЦ- а те на практика върнаха централата към технологията от 70- те години на миналия век, когато замърсяването е било много по- голямо. След намесата на Икономическа полиция и на жандармерията бяха спрени и нарушенията с незаконното извличане на земна маса от коритото на река Струма.

Министър Димитров подчерта, че полицията е предотвратила нарушения в район на 5-6 км от границата с Гърция. Сега прокуратурата трябва да свърши своята работа. Има и нарушения в коритото на река Места, но там работата по установяването на нарушенията предстои. Подробностите по тези теми от интервюто на Иван Лазов с министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Pin It

Публикувай мнение