В почти половината благоевградски села няма да има преки избори за кмет

В почти половината села от община Благоевград няма да има пряк избор на кмет на местните избори тази есен, съобщи БНТ. Причината е изискването на променения през 2016 г. Изборен кодекс в тях да има поне 350 души население, регистрирано по постоянен адрес.

В момента в парламента се обсъждат промени в действащия правилник за изборите. Все още обаче не е разглеждано от депутатите предложение за връщането на старото изискване за избор на кмет при живеещи над 100 души по постоянен адрес в дадено населено място.

Селище е едно от селата в община Благоевград, където до преди 4 години хората са си избирали сами кмет :в момента в селото живеят по-малко от 350 души и избори за кмет няма да има, а ще бъде назначен наместник.

За хората в Селище, дори и да се назначи кметски наместник, важно е той да е местен и да се опита да спре обезлюдяването на селото.

Ако преди местния вот тази есен законът не бъде променен, близо 3000 населени места в България няма да си избират кмет и през следващите 4 г. ще бъдат ръководени от хора, назначени от общинските ръководства.

Pin It