В Гоце Делчев откриха паметник на поета – революционер Пейо Яворов

Снимки: Община Гоце Делчев

По повод 135-та година от Освобождението, кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и заместник – кметът Богдан Боцев откриха паметник на поета – революционер Пейо Яворов. Паметникът се намира в Градския парк на Гоце Делчев.

На церемонията по неговото откриване и отбелязването на 135-та годишнина от Освобождението, присъства ръководството на община Гоце Делчев, народният представител Георги Андонов, общински съветници, представители на институции, политически партии, учебни заведения, жители и гости на града. Автор на новия паметник на Пейо Яворов е Любен Василков. Той е изграден с финансовата подкрепа на община Гоце Делчев, нашия съгражданин Иван Биларев и фирма „Ай Би Билдинг” гр. Гоце Делчев. Старият паметник на Пейо Яворов, който преди години бе на същото място, е ремонтиран и се намира във фоайето на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Яворов” в гр. Гоце Делчев.

В своето слово по повод 3-ти март, кметът на общината Владимир Москов каза: „За всяка страна националният празник е време за чествания, но също така време за размисъл и равносметка. Затова, когато днес празнуваме Освобождението на България, ние за пореден път преоткриваме свободата като ценност. Защото за нас, българите, тя е силно желана, изстрадана в петвековно робство, отстоявана в тежки битки.

След откриването, пред паметника на Пейо Яворов бяха поднесени венци и цветя в знак на преклонение пред героите, дали живота си за Освобождението на България.

Pin It