В Благоевград се проведоха безплатни обучения за бъдещи предприемачи по европроект

„Всичко е в нашите ръце“ – под това мото премина информационно-мотивационната среща за стартиране на успешен собствен бизнес. Целта на проекта е насърчаване на предприемаческтата дейност сред неактивни лица, както и сред заети, които имат желание да стартират свой бизнес.  Желаещи да реализират своя бизнес идея и вече заети предприемачи се включиха в обучението в Благоевград по време, на което бяха представени първите и основни стъпки за стартиране на собствен бизнес. В сравнение със САЩ, където 51% от хората желаят да работят за себе си, едва 37% от европейците проявяват такова желание. В България тенденцията за развитие на предприемачеството е дори още по-слаба като броят на самонаетите лица през 2015 г. е едва 8%, коментира лекторът на срещата д-р Виолета Златкова.

По време на срещата беше представена полезна информация за това  защо са важни бизнес консултациите, какви знания и умения са необходими на предприемача, как да се справяме с трудностите и предизвикателствата на предприемачеството. Екипът по проекта ще предоставя на заинтересованите лица различни видове консултации, включително и юридическа помощ.

Желаещите да стартират собствен бизнес  ще имат възможността да участват в безплатни обучения по предприемачество, които ще се провеждат в различни модули като „Бизнес план“, „Финансово планиране“, Капитал и видове източници“, „Социално предприемачество“, „Зелено предприемачество“ и други.

След Сандански, това е втора информационно-мотивационна среща по проекта, предстои провеждането на такава и в София. След това, участниците в срещите ще бъдат поканени да се включат в различните модули от обученията, които се очаква да стартират през месец май тази година. Завършилите обучението ще получат съответния сертификат, удостоверяващ това. От екипа по проекта се надяват, че след края на проекта поне 15 лица ще могат да стартират свой собствен бизнес.

Pin It