Удря ни опасен риновирус, не си пипайте очите

През последните дни страната ни е поразена от риновирус,  характерен за пролетните и есенните месеци. Симптомите са хрема, кихане, кашлица и отпадналост на тялото, но не става въпрос за грип, казват специалистите.

Риновирусите са добре познати на лекарите, тъй като се проявяват сезонно и причиняват остри респираторни инфекции.

Можем да се спасим от тях, като спазваме някои елементарни правила на хигиена. Тази инфекция не се предава с пръски въздух и кашлица, а от мръсни ръце. Когато с ръце пипнеш секрет, оставен от друг човек, и после си допреш носа, очите и устата. Затова децата трябва да се възпитават от малки да не си пипат носа, очите и устата и често да си мият ръцете, обясняват медиците. Или поне да ги почиствате с мокри кърпички или гел за ръце. Най-сигурният начин да се предпазите е да не се доближавате до болни хора, които могат да ви пренесат заразата, посочва “България Днес”.

Експертите разясняват, че преборваме вируса за около седмица, като са изолирани случаите, в които подсмърчането и кихането продължават половин месец. Тепърва обаче ще бъдем атакувани от истинските грипове.

Тази зима се очаква те да бъдат общо четири вида. “Бризбeйн” e бившият пaндeмичeн или cвинcки грип. Втрият щaм e „Кaнзac“. Тoвa e грипният вируc, кoйтo бeшe прeди някoлкo гoдини в cтрaнaтa ни. Другите са “Кoлoрaдo” и “Пукeт”.

Традиционно пикът на грипа настъпва в края на годината или първите месеци на следващата, така ще бъде и този сезон.

Pin It