Ученици и учители посетиха партньорите си в Полша по проект „Приобщаващото образование – по подразбиране или по проект“, финансиран от Европейски съюз по програма „Еразъм+“

В края на месец март в Пшешице, Полша се проведе втората обучителна дейност „Училище на щастието“. Най-многобройната група участници беше от 9 ОУ в Благоевград, което е е координатор на проекта за европейско партньорство между училища от България,Португалия, Полша, Гърция, Турция и Испания. „Ние сме много щастливи, че нашето училище работи по европейски програми и имаме възможност да пътуваме в цяла Европа. Не ни се прибираше, защото в Полша намерихме много нови приятели и беше много интересно“, споделиха петокласниците Иван и Радостина, и шестокласниците Мария, Елена и Марио.

Полското училище е партньор на Девето ОУ „Пейо Яворов“ от 2013 година. И в двете училища броят на учениците през последните години намалява, поради високата емиграция и интеграцията на ученици от уязвимите групи. „Приликите между нашите образователни системи са много, но ние тепърва въвеждаме това, което вече е направено дори и в най-малкото полско училище. През новата учебна година ще изградим две дигитални класни стаи, в които ще обучаваме учениците на детско програмиране. По време на посещението в Полша, децата от шестте европейски училища участваха в съвместни интерактивни дейности. Конструираха лего роботи, които управляваха дистанционно с таблети.

Дигиталните приложения се използват много и в работата с деца със специални образователни потребности“, сподели директорът Василка Величкова. От 20 до 25 май предстои обучителен тренинг в испанското училище в град Тарагона, партньор по проекта на най-европейското благоевградско 9 ОУ „Пейо Яворов“.

 

Pin It