Ученици от Симитли пресъздадоха „Под игото“ в Деня на християнското семейство

Светлият християнски празник Въведение Богородично e – Ден на християнското семейство. Учениците от 10 “A” клас на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли отбелязаха Деня на семейството с пресъздаване на Вазовия роман „Под игото“. Учениците на Теменужка Николова пресъздадоха първата глава на романа, където българинът е представен в най-характерната си среда, която го е запазила през трудните години на робството, а именно семейството.

Учениците направиха описание на порядките в едно типично българско патриархално семейство. Те акцентираха върху идеалите на българина, неговите националност и ценности, съхранили духовни добродетели. Освен в семейството българинът е представен и в църквата. Вярата, като основен християнски постулат, е друга важна опора в тежкия живот.

Хората в този период от българската история са били изключително религиозни, ходенето на църква и изповедта са били традиции, сплотяващи народа и вдъхващи му надежда. В творчеството на Вазов българин е синоним на праведен християнин.Така едни млади хора пресъздадоха пред директорите на гимназията, учители и съученици християнските традиции по повод Деня на християнското семейство.

„На този ден родителите на Пресвета Богородица – праведните Йоаким и Анна, въвели своето момиченце в храма. Дълго време те нямали деца и молели Бог да ги дари с чедо. Св. Анна обещала, че ако роди дете, ще го даде в служба на Бога. И когато малката Мария навършила три години, обещанието било изпълнено.

Ето защо този ден е посветен едновременно и на радостта да си родител, и на родителската отговорност: да научиш децата си да различават доброто от лошото и да живеят според доброто, да ги запознаеш с Христос. Този ден е празник на единението и любовта в семейството. Ден на малката домашна църква“, това научиха децата за празника и разбраха, че това е ден за молитва за здравето и благоденствието на семействата.

Pin It