Тютюнопроизводството в симитлийското село Долно Осеново замира

Тютюнопроизводството в симитлийското село Долно Осеново замира. Ниските цени и несигурната изкупна кампания накараха местните хора да изоставят нивите и да предпочетат работата в чужбина. Преди десетина години всяко семейство в селото отглеждаше тютюн, сега са останали само няколко възрастни земеделци, съобщава БНТ.

Калина Синякова е сред малкото жители на Долно Осеново, които продължават да отглеждат тютюн. Нивата ѝ е около 3 декара.

Миналата година изкупили тютюна ѝ по 8 лева за килограм. Печалба почти нямала. Обмисляла да се откаже, но отново не посмяла.

Бисер Сегменов – кмет на село Долно Осеново: Нещата не вървят на добре. От няколко години се дъвче, че изкупната цена трябва да скочи и накрая се вдига със стотинки.

Снежана Иванова: Уж обещават по 10 лева, ама не изпълняват. Най-много до 7 лева, тоя хубавия до 8 лева, иначе разходите са големи. 300 лева давам само за оране, за тор даваме, за книга, за канап и не стигат парите.

В района на селото са засяти около 400 декара с тютюн, а очакваният добив е около 80 тона. Хората се надяват, че тази година ще успеят да продадат тютюна за повече от 10 лева на килограм.

Pin It