Цените на жилищата у нас се замразяват

Цените на жилищата у нас се замразяват, след като само през изминалата година се покачиха между 4 и 11% в цялата страна. Данните са на голяма агенция за недвижими имоти. Междувременно кредитни консултанти предупреждават, че се очаква банките да отпускат по-малко ипотечни кредити, а лихвите плавно ще се увеличават, съобщава БНТ.

В София жилищата са поскъпнали с 8,8% миналата година. Оказва се, че имотите са поскъпнали най-много като процентно съотношение в „Овча купел“ – доскоро неатрактивен квартал, набрал популярност заради предстоящото пускане на метрото.

Експерти казват, че голямото поскъпване в такива квартали се дължи и на това, че все повече се купуват в тях, защото хората не могат да си позволят друго.

Миналата година сделките с предоговаряне са били около 55%. Обикновено предоговарянето е между 2 и 5% от цената на имота.

Статистиката показва още бум на разрешителните за строежи – с 69% повече от предходната година. Така, скоро се очаква на пазара да излязат много жилища ново строителство.

По данни на Агенцията по вписванията има сериозен спад на отпуснатите ипотечни кредити – 16,7% за София и 23,5% за страната. Банките в цяла Европа започват да се запасяват в случай, че настъпи нова криза, за каквато се говори.

Консултантите предупреждават още, че когато човек тегли жилищен кредит, трябва да има предвид около 4% допълнителни такси, освен лихвата.

Pin It