Три от националните ни паркове застрашени от застрояване

Pirin_Planina116_Blagoevgrad.eu_

Строителния бизнес в България винаги се е стремял да издига хотели, ски писти и ваканционни селища в защитени територии, но сега НПО предупредиха, че проектите за управление на парковете практически отварят вратите на три национални парка за булдозерите, предаде EurActiv, цитиран от “Фокус”.

Коалиция от неправителствени организации и граждански групи в рамките на групата „За да остане природа в България“, включваща Световния фонд за дивата природа (WWF), предупредиха, че плановете за Национален парк Пирин, Национален парк Рила и Природен парк Витоша за управление отварят вратите за строителството, а в някои райони за дърводобив и лов, сравними с тези в незащитените зони.

Рила, Пирин и Витоша са три от най-големите планини в България, с изглед към столицата София. Проектите на плановете цитират остаряло законодателство, нямат никакви оценки на въздействието върху околната среда и се базират на противоречиви, непоследователни данни, предупреждават неправителствените организации. Те твърдят, че ако бъдат одобрени, плановете ще бъдат валидни за следващите 10 години и сериозно ще навредят на околната среда.

Плановете също не отговарят на изискванията за обществени поръчки, но същевременно се поддържат от 4 милиона евросредства.

Pin It