Традиционно младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“ в Перник

снимка: Община Перник

Слънчевият петъчен ден в Перник бе озарен с празнично настроение и цветове. Над 800 маскирани ученици от 20 училища изпълниха с шум и настроение централната градска част, която се превърна в сцена на традиционното младежко маскарадно дефиле „Сурвакариада“. Облечени в кожи и надянали страховити ликове и маски, младежите с много емоция, вълнение и любов пресъздаваха автентичния обичай, който се предава от поколение на поколение.

„Радващо е, когато виждаш толкова много млади хора, които носят традицията на Сурва в сърцата си. Това прекрасно дефиле показва, че Сурва е жива и ще живее и след нас, защото водната криза, е преходна и ще бъде преодоляна, но Сурва е вечна.“,каза зам.-кметът на община Перник Стефан Кръстев.

Всички ученически сурвакарски групи в младежката фиеста получиха специални подаръци от общинската администрация и бяха отличени с грамоти за атрактивното си участие от зам.-кмета Стефан Кръстев. Водещи на програмата бяха талантливите възпитаници на ДЮТ “Мускетарите” към ЦПЛР – ОДК Перник. Сред стотиците зрители на зрелищното шествие бяха и секретарят на община Перник Мартин Жлябинков, кметът на кметство „Изток“ Десислава Стоянова, представители на ФЕКГ, водени от вицепрезидента на федерацията и секретар на Националната секция на Нидерландия Хирон ван Лювен, делегации от Великобритания, Русия, Португалия и САЩ.

Pin It