Голям традиционен събор организират в Илинденци

Голям народен събор ще се проведе в село Илинденци, община Струмяни, в навечерието на 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Съборът ще започне на 28 юли в 21.00 на площада в селото, съобщиха от  пресцентъра на община Струмяни. Заедно с концерта в изпълнение на самодейните колективи при читалището, организаторите са подготвили вълнуващ рецитал-спектакъл в памет на Илинден. Народен оркестър ще се погрижи за доброто настроение на всички съборяни. „Това е един от най-вълнуващите ни празници”, каза кметът на село Илинденци Бойко Ибришимов. „С него почитаме великото историческо събитие и ни кара да се чувстваме горди с името си. За съжаление, обаче, Илинденци не прави изключение от проблемите на всички българи: висока безработица и безнадежност у младите хора.

Имаме условия за лозарство, имаме най-богатото находище на мрамор на Балканите, уникален скулптурен парк, но на този етап все още липсват алтернативи на заетост, освен спечелените от община Струмяни по субсидираната заетост. Илинденци е с прекрасни условия за отглеждане на лозя, тук се е съхранил уникалният сорт керацуда, но все още голяма част от селскостопанските и земеделски производители се „препъват” в използването на еврофондовете”, каза още кметът. Илинденско-Преображенско въстание избухва на 2 август 1903 година и обхваща Македония и Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи.

Потушаването на въстанието води само в Източна Тракия до 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област.

Снимка: Община Струмияни

Pin It