Свинското месо поскъпна рекордно

30% по-скъпо свинско месо спрямо миналата година. Няколко седмици преди Коледа цената продължава да се покачва, пише Нова тв. Една от причините е африканската чума, която доведе до унищожаването на хиляди прасета в индустриалните комплекси у нас.

Цените са най-високите у нас за последните 10 години. Килограм свинско месо надхвърля 10 лв., а цените на дребно достигат до 13 лв. С толкова е поскъпнало месото в Русе само за последния месец, като килограм свинско струва с около 2 лв. повече.

Повече от 30 години Богомил Бонев транжира месо, родно производство. По думите му причината за по-високите цени е африканската чума по свинете, която доведе до унищожаването на 1/5 от тях. На българския пазар внасяме по-евтино месо, предимно от Испания.

Африканската чума удари не само родното производство, но и пазарите в Азия. Търговците се оплакват, че все по-малко потребители си купуват от по-скъпото свинско. Има и клиенти, които държат на трапезата им да имат месо.

В месарските магазини в Дупница килограм свинско гони рекорди, а до Коледа ще поскъпне с 3-4 лв.

Председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата е категоричен, че до няколко месеца паниката на пазара ще затихне. Опасенията на производители и търговци са, че в следващите 1-2 години цените на свинското месо у нас ще останат високи, докато стадата напълно се възстановят.

Pin It