Суперфалшификат на 100-доларова банкнота е засечен в Европа

Eдна от първите банкноти от така наречените „супер фалшификати“ от 100 долара е засечена в офис на Tavex в Латвия. Банкнотата е с изключително добро качество, минава теста за UV светлина и има няколко дребни грешки, които могат да се забележат лесно само от хора, които се занимават  професионално с валута. Но търговците може и да не ги забележат. Банкнотата първо е засечена в Южна Кореа и специалистите сочат за производител Северна Корея.

Как хората могат най-сигурно да се предпазват от измами при обмен на валута?

Има няколко основни начина. По-едрите банкноти трябва да се гледат на ярка светлина и да се огледа внимателно водния знак както и другите холограмни елементи на банкнотите. Ако те са видимо размазани, това често е знак за необходимост от по-детайлна проверка на банковата под UV лампа и проверка на дребните елементи с лупа.  Друг лесен начин за проверка е да се направи сравнение с друга банкнота. Обикновено разликите са сравнително лесно забележими, особено на допир, при който фалшивите банкноти често носят усещането за по-скоро вестникарска хартия, отколкото за банкнота.

Можем ли сами да различаваме фалшиви от оригинални банкноти и по какви критерии?

Може да се усъмним, което е достатъчно. Ако горепосочените защитни знаци не са ясни и банкнотата изглежда странно, в сравнение с друга, то по-добре да се предаде в банка или доказано обменно бюро, за да я погледнат с лупа и под UV светлина. 

Кои са най-често срещаните фалшификати в България?

20 паунда, 100 долара, 20 и 50 евро. Същите банкноти са най-честите фалшификати и в цяла Европа. България не прави изключение.

Кои са най-сигурните институции за избягване на фалшификати?

Най-сигурният начин, е да се взимат банкноти от банки и големите и доверени обменни бюра защото там банкнотите се проверяват. В Tavex банкнотите минават първоначална проверка, под светлина и UV лампа, после се сравняват с оригинална банкнота, както и се преглеждат най-трудните и дребни детайли, според спецификациите на банката емитент. 

Pin It