Старинен квартал „Вароша“- най-посещаваната забележителност в Благоевград

Старинен комплекс (квартал) Вароша, Благоевград, архитектурно бижу, което впечатлява гости на Благоевград, от цял свят. Благоевград, освен че е древен, е и изключително красив в архитектурен аспект. Поглеждайки квартал “Вароша” от птичи поглед, всеки зрител придобива ясно и точно доказателство за думите, написани по-горе.

През последните няколко години, огромен поток от туристи, от съседните на България страни, като Сърбия, Македония, Гърция, Турция, а и не само, посещава Благоевград. Една от първите спирки на стотиците туристи е именно старинен квартал “Вароша”.

Спомени от отминалите времена се връщат и сред онези от Вас, които са емигранти в чужбина, но завръщайки се в родният си град, Благоевград.

Трябва да отбележим, че всеки един голям град в България има своите любопитни, красиви части, части, които имат история, настояще и са обект на интерес от страна на туристите. Старинният квартал се намира в централна градска част на Благоевград и е изключително лесен за достъпване. Освен, че е приятен за разходка, е и чудесен избор за отдих. В него са разположени хотелски комплекси (хотел Петков, хотел Вароша) и има как да отседнете за повече от един ден. Ако се намирате в София, то и един ден ще Ви е достатъчен за да разгледате най-красивите кътчета от квартала.

Старинните калдаръмени улички, къщи с бели камънни облицовки, датиращи от времето на Възраждането са само два от елементите които правят така, че посетителите да останат без дъх.

Стотици са събитията, заснети именно в квартал Вароша. Като започнем от изпълнението на народни песни, пресъздаването на Горноджумайското въстание, както и много други любопитни и интересни събития.

Църквата “Въведение Богородично” е изключително красива и трябва обезателно да я посетите. Тя е обявена за национален паметник на културата. Регионалният исторически музей също се намира в квартал “Вароша”. Отделите “Археология”, “Природа” и “Етнография” впечатляват жителите и гостите на града. Повече от 150 хиляди експоната, представени с детайлно описание, могат да дадат ясна представа за Благоевград в миналото.

В музея има и зали за временни изложби.

Застрояването на квартал Вароша датира от XVIII век, а в началото на XIX век вече е оформен изцяло. Симетричните къщи могат да се видят от настоящите снимки, заснети специално за читателите на www.Blagoevgrad.eu.

В 30-те години на XX век в западната част на Вароша започва прилагането на регулационен план. Възрожденските улички са заменени с еднакви по ширина улици, определящи правоъгълно градоустройство.

Ако всичко, което прочетохте до този момент Ви е приковало вниманието, но все още не сте посещавали квартал Вароша, то можете да сторите това още днес. Кварталът е разположен в централната част на Благоевград, на левия бряг на река Бистрица, в подножието на Делвинския рид и няма човек, който да попитате и да не Ви упъти, как да стигнете до него.Pin It