Стачка в Гърция за празниците

kavala_greece

Стачка на гръцките фериботи ще ужили хиляди наши туристи, планирали тридневна първомайска ваканция на Бяло или Средиземно море. В първия ден на идния месец корабите, които превозват пътници до островите, няма да работят. Причината е протест на PNO, профсъюза на работещите по фериботите, съобщи “Катимерини”. Представителите му настояват да получат забавените – понякога с няколко месеца – заплати и да бъдат увеличени съкратените заради антикризисната програма социални плащания.

Не е известно колко българи, които традиционно избират да пътуват до Гърция в почивните дни около 1 май ще бъдат засегнати от стачката. Според туристическите агенции хиляди нашенци вече са резервирали ваканцията си при комшиите. Засега родните туроператорски агенции нямат потвърдена информация дали круизите с туристическа цел ще се осъществяват. Повечето от тях са предвидили въпросната стачка и са изместили пътуванията до островите с ден, като така скъсяват почивката и я правят само за уикенда. Други обаче предвидливо са обявили нощен преход на 1 май до Гърция с идея пътуването с ферибот за островите да стане на следващия ден. Има обаче хора, които отдавна са платили “дългия си уикенд” за първите дни на идния месец. До най-близките острови като Тасос и Корфу те са броили между 280 и 310 лева за тридневната си ваканция, пише “Стандарт”. Ако фериботите не плават на 1 май, туроператорите уверяват, че ще предвидят алтернативни занимания за туристите или връщане на част от парите на почиващите.

Според гръцката статистика миналата година е била рекордна по пътувания на българи. Те са се увеличили до 1,5 млн., или със 121% на годишна база. Българският Национален статистически институт излиза с двойно по-ниски числа.

Pin It