Паркове в Благоевград

Паркове в Благоевград и околността

Всички знаем, че Благоевград се нарежда сред един от най-красивите градове в България. Две мнения по въпроса няма.  Градът ни е обсипан със зеленина, а река Бистрица дава допълнителен романтичен оттенък под мостовете в града.

Какво би било лицето на подобна хубост? Разбира се, че парковете и градинките. Поддържат ли се обаче добре те? Каква е визията им? Спазва ли се някаква хигиена от самите граждани? Можете да си направите извод от своеобразна наша класация. Започваме!

5. Паркът в кв. “Еленово”

Намиращият се в кв. „Еленово” парк е от новопостроените в града. Съвсем спокойно може да се каже, че той радва окото с детските площадки, обградени с обагрените от цветовете на дъгата огради. Паркът е в сравнително добро състояние. Идеално е особено през пролетта. Дори в есенния сезон към  18:30 ч. има оживление от майки с припкащи по катерушките деца. Детските площадки са общо три, едно място е оборудвано с фитнес уреди, а допълнително има и игрище,  покрито с асфалт и се ползва за баскетбол и футбол. Дори и в смрачаващото се есенно време може да се насладиш на последните лъчи заедно с палавите си деца. Жителите в околните блокове определено са късметлии.

4. Парк „Ловен дом”

Идеално място за сватбени снимки. Приказният дизайн омайва още при първите ти стъпки по стълбите и действително все едно влизаш в дворец като този от приказката „Красавицата и Звяра”. Паркът сякаш е оформен на няколко етажа – градинка, тераса с кръгъл фонтан и панорама към града, както и мястото с паметника-костница на загиналите в борбата против фашизма. Може да се каже, че се усеща лек викториански привкус. Определено на посетителите ще им бъде приятно да поседят на пейките и да се полюбуват на архитектурата. Вярно е, че стълбите са много за изкачване, но определено си заслужава, пък и малко допълнителна тренировка никога не е излишна.

Още в началото се натъкваме на тенис кортовете, а след тях е детската площадка, пред която има специален кът за книги. Зад тях се намира жилищна сграда. Въобще целият комплекс е мащабен и не може да не предизвика у теб чувство на възхищение. Но…има едно „но”. Паркът наскоро изглеждаше  запуснат, неподдържан и слабо посещаван – основна причина да го поставим на 3-то място в нашата класация. Като изключим боклуците, паметникът на Димитър (Мите) Марков, първият организатор на Априлското въстание в Горна Джумая, е покрит с графити. И, разбира се, вместо венец могат да се забележат оставени чаша от кафе и вестник зад него. Идилия! На входа към мястото на самия паметник могат да се прочетат нашарените думи:

Тоя дето вика знаеш ли кой съм аз е никой”

Е…подобна мъдрост заслужава да се изпише със златни букви. Дано в скоро време видим някакви мерки от страна на общината.

3.Централна градска градина

Разбира се, любимо място за отдих на много благоевградчани. Допълнителен бонус са павираните алеи, фонтанчето, боулинг центъра и  хотел „Ален мак” наблизо. Детската площадка е винаги пълна с деца, така както и паркът е винаги пълен с хора като цяло. Няма как да не се пие по една биричка там, особено вечерно време. Паметникът на Пейо Яворов грее винаги под слънцето и така допринася допълнителен блясък на околната зеленина. Свежестта, поддържаността и непрекъснатият поток от хора изстрелват Централната градска градина на второ място. Идеално място за разходки и…влюбване. Вие си знаете!

2. Паркът на АУБ 

Тази част на Благоевград се превърна в любима на редица млади семейства, на деца. Причината се крие основно в това, че паркът се поддържа на изключително високо ниво. Около паркът има футболно игрище, стрийт  фитнес, рампи за скейтборд и много други атракциони. Трябва да добавим, че в този парк има и чешмичка, само че тя се намира от другата страна на река Благоевградска Бистрица.

1.Парк „Бачиново”

Безспорно зелената перла, Едемът, Райската градина на Благоевград. Дори и столичани ни завиждат за „Бачиново” и не без основание. Там има от всичко по много. Няма човек, който да не изпита възхита и да се почувства свеж, бродейки по алеята чак до самия парк с езерото и разнообразните лебеди и патици. Малка радост за лакомниците са бутките с пуканки и захарен памук. Фитнес уредите,  пейките и самото езеро дават злато в сърцето на всеки благоевградчанин. Въженият парк е може би една от най-големите атракции през последните години ведно с водните колела във формата на лебед. Всъщност паркът е венецът. Разковничето е в алеята, която може да се нарече път към Рая. Зеленото те залива докато ти бягаш или просто ходиш. Басейнът и ресторантите са бонус за лятото. Неслучайно там се намира и детска градина „Детелини”. Площта на самия парк заедно с алеята е мащабна. Всеки благоевградчанин се радва на бистрата вода от чешмата в началото. За децата на самия парк има детска площадка. Със сигурност по някое време ще се появят и надуваемите водни топки, в които малките посетители ще влизат и ще газят водата на езерото.

Усеща се стремежът паркът да се винаги поддържа като градско богатство. Така парк „Бачиново” съвсем заслужено се нарежда на първо място в нашата класация.