Спецчастите на България и Македония проведоха демонстрация край Логодаж

снимки: МО

Демонстрация на специалните сили на България и Македония се проведе в района на село Логодаж. Тя е финал на 10-дневното съвместно учение на военнослужещи от двете страни. Пред гостите бяха демонстрирани действия по обезвреждане и “задържане на лидер на терористична група” с участието на хеликоптер “Кугър” и високопроходими военни джипове “Хамър”.

“България подкрепя интеграцията на всички страни от Западните Балкани в НАТО и в Европейския съюз. Навсякъде, във всички форуми в Брюксел, на които участвам, винаги подчертавам, че най-готова от всички страни за членство в НАТО е Македония. И България подкрепя и ще продължава да подкрепя тази политика, защото това е политика, която първо показва добрата воля между двете държави и второ, е от полза за всички на Балканите”, каза  министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг след края на двуседмичното съвместно обучение.  На специалната церемония присъства и министърът на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска.

Съвместната българо-македонска подготовка на Силите за специални операции се проведе от 7 до 18 май в района на градовете Пловдив и Благоевград. В нея участват група за специални операции и щабен елемент от 3-ти батальон Специални сили от 68-ма бригада Специални сили от Въоръжените сили на Република България и група за специални операции и щабен елемент от батальон Специални сили „Вълци“ от Въоръжените сили на Република Македония. В рамките на съвместната подготовка се проведоха стрелби на Учебен център „Црънча“ и тактически занятия с използване на авиационни средства и комплексни тактически учения със специално разузнаване и директни действия.

Pin It