Случаите на морбили в страната вече са 124

Случаите на морбили в страната вече са 124, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на дискусия “Ваксинопрофилактика и хроничниз аболявания”, организирана от Федерация Български пациентски форум в  Пампорово.

112 са вече глобените родители, тъй като не са имунизирали децата си по време на задължителната кампания миналата година, съобщи за БНР д-р Кунчев. по думите му влияние за взрива от епидемия от морбили имат и антиваксиналните движения.

“За сега инфекцията не излиза от Благоевградско и София – Ихтиман, само двама са в Бургас и Варна. Но вирусът е много мобилен и очакваме да мигрира и на още места.” В момента в България тече “тест” за това, кой е лъгал и кой не по въпросите за имунизациите. Решителни по думите му ще са тази и следващата години.

В Украйна от 56 000 заразени деца, 700 са починали. В Румъния при 5 000 заразени – починалите са 60. В Сърбия заразените с морбили са 3 500, а в Гърция – 2 500. За момента Македония е с 450 заразени деца и 4 починали от коварната болест.

Има и глобени джипита за ненавременно или некачествено поставени ваксини.

Pin It