Слънчеви очила менте заливат пазара ни

Над 53 000 чифта опасни за зрението слънчеви очила бяха конфискувани от служители на ГДБОП, обозначени с търговските брандове на световноизвестни марки. Очилата са били подготвени за онлайн продажба.

Според експертите ниското качество на иззетите реплики ги прави особено опасни за зрението – при употребата им зеницата на очите се разширява в пъти, а заради липсата на UV защита навлизат повече от вредните лъчи.

Начинът да бъдете сигурни в даден чифт очила, дали са качествени или не, е измерването им с уред, какъвто има във всяка добра оптика. Това каза в “България сутрин” оптометристът Христо Благоев.

При ползване на недобри апарати се случва измерването на стъклото да е само относно затъмнението му, а не за UV защитата.

“Големите и известни марки донякъде са гаранция за това, че слънчевите очила имат добра защита”, посочи той.

По думите му е мит, че слънцето е вредно най-много около обяд,. Когато то е по-ниско и сме на плажа, било най-опасно.

Пред Bulgaria ON AIR събеседникът подчерта, че е силно препоръчително хората, работещи с компютр, да ползват специални очила за екрани и дисплеи.

Все повече са тези, които избират да си направят комбинирани очила – за защита от слънцето и с диоптър.

Според Благоев е задължително да се правят прегледи на очите, дори да виждаме добре.

“Малките деца са най-уязвими”, посочи още той.

Експертите съветват при избор на слънчеви очила онлайн потребителите да пазаруват от официалните интернет страници на търговските марки.

Pin It