След масовото тестване в Банско: Само 5,57% са изградили антитела

5,57% от всички тествани с бързи тестове в Банско, са изградили антитела, което означава, че са преболедували вируса. Предстои общината да направи анализ на загубите, които са натрупани от началото на извънредното положение. Но се надяват на финансова подкрепа както от държавния бюджет, така чрез европейско финансиране.

В същото време, след като от туристическия бранш направиха искане за намаляване на местни данъци и такси, от общината обмислят варианти да облекчат бизнеса. Предвижда се с около 50% да се намали плащането за тротоарно право до края на годината и да се ползва 5% отстъпка за такса битови отпадъци и данък недвижими имоти до края на юни. Вече се обмислят варианти средства, предвидени в общинския бюджет за културни мероприятия, да бъдат пренасочени към други проекти – за ремонт на улици и площадки, информира БНТ.

Изследвания с бързи тестове са били направени на над 2200 души както в Банско, така и в близките населени места. А данните, изнесени от общината, показват, че само 112 души са изградили антитела.

По преценка на здравните инспектори са били правени и PCR тестове, а резултатите са отрицателни.

Pin It

Публикувай мнение