Скок в цените на редица хранителни продукти

Истерията „Има ли какво да си купим?“ отмина, но цените на някои стоки се увеличават през последните 2 седмици. Справка на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показва не малка разлика в цените на някои продукти, информира bTV.

Цените на едро на плодовете и зеленчуците осезаемо са се вдигнали през изминалите 2 седмици.  При основните хранителни стоки промяна в цените се наблюдава при захарта, скумрията и свинското.

„Хитът на пазара и в момента си остава тоалетната хартия, което ще рече , че тя е най-търсеният продукт. Съответно дезинфектантите, които пристигат, се изпразват по рафтовете“, разказва собственикът на хранителна верига Павел Додов.

Затова и се ограничава продажбата на някои стоки. Почистващите препарати, например, са до два броя на човек. Истерията от презапасяването е отминала, но цените остават завишени. Додов обясни, че се наблюдава леко увеличение на хартиените изделия, на месните продукти, консервите и на основните продукти като олио, масло, ориз и макарони.

По думите му цената на брашното се е увеличила с около 10%. Някои от клиентите не гледат цените, а пазаруват каквото им е необходимо дори да има увеличение.

В зеленчуковите магазини най-търсени са лимоните и джинджифила. Цените им са скочили с над 50 % за две седмици, отчитат търговци.

Други клиенти смятат, че цените на някои от продуктите са спекулативни.

Според търговците цените в магазините се повишават по веригата заради скока на борсите и при вносителите.