Символичен протест на собственици на заведения в Благоевград

В Благоевград се проведе символичен протест на собственици на заведения за бързо хранене, въпреки забраните за масово струпване на хора. Причината за недоволството им е, че не могат да работят според новите изисквания, а това им носи загуби и ще доведе до фалити.

Голяма част от търговците са работили на гише последните няколко дни. След проверка на РЗИ обаче се е оказало, че не покриват изискванията и трябва да прекратят дейността си, съобщава БНТ.

“На 2 април мина РЗИ и ни остави предписание, че не може да работим на гише. Въпреки спазваните дезинфекционни мерки. И указателни табелки, че трябва да има през 2 метра разстояние на хората. Те казват, че има струпване на хора и не може да работим на гише”, заяви Македонка Давидкова.

“Звънях в Министерство на здравеопазването, казват, че имаме право да работим, БАБХ казват, че имаме право да работим, РЗИ не ни разрешава”, каза Силвия Достумска – собственик на заведение.

Петър Иванов има няколко заведения за бързо хранене в града. Вече е съкратил голяма част от служителите си. Казва че, ако му бъде разрешено да продават на гише храна, ще успее да запази бизнеса си и да не фалира до края на извънредното положение. “Самите храни се изнасят абсолютно пакетирани, за да може да няма допир до хората и все пак спряхме да работим. Борбата, не само моята, а и на колегите е да запазим част от хората, въпреки загубите, които търпим, защото реално погледнато ние не печелим”, заяви Иванов.

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград обясниха, че според разпоредбите на здравния министър заведенията за бързо хранене могат да работят само с доставка до адрес, но не и да продават на гише.

Pin It