Невиждани мерки за сигурност ще съпътстват шахматен турнир в Благоевград

България е страна с изключително големи успехи в най-интелектуалния спорт – шахмата. Ние сме една от само трите държави в света, които имат световни шампиони и при мъжете, и при жените (Веселин Топалов и Антоанета Стефанова), наред с Русия и Украйна. Но световната шахматна слава на България вече има и едно друго измерение – медийно популярен стана един младеж, студент от Благоевград – Борислав Иванов, който е обвиняван, че печели шахматни партии с измама, макар и за това да няма все още никакви доказателствa.

Borislav_shahmatНа теория всичко е обяснимо. Да се съпоставят по сила най-мощните шахматни програми срещу „редови“ гросмайстори, е все едно атлети да се надбягва с автомобили на голяма дистанция. В същото време съвременните технически средства за предаване и приемане на информация са така усъвършенствани и толкова незабележими.

Идеята е налице – с комбинация от компютър, техника и евентуално скрит „асистент“ да се атакува спечелването на парични награди от турнирите по шах. Може би някой с ирония ще отбележи, че подобни пари не си заслужават усилията? Преценете сами: ето и размера на някои премии за първо място от турнири от последното лято в България: Велико Търново (3000 лв.), Златни пясъци (12 000 лв.), Албена (10 000 лв.), Варна опен (4000 лв.), Слънчев бряг (3000 лв.), Благоевград (10 000 лв)… Да не отваряме дума за по-престижни състезания в чужбина.

Последователите на идеята да печелят с нечестни средства в шахмата ги наричат „чийтъри“ (от cheat – на английски – измама, мошеничество).

Чийтър ли е Борислав Иванов? За много български шахматисти това е така. Те дори се подписаха под нарочна декларация, че няма да участват в турнири, в които играе Борислав, или пък няма да сядат срещу него, дори и това да им носи служебни загуби. Доказателствата за измама са косвени – при анализ на негови партии, съвпадението с ходове, показвани от програмата „Худини“ било над 90% при нормални най-много до 70% в рамките на човешките възможности. Ръководството но Федерацията по шахмат се видя в чудо и се принуди да спре временно спортните права на Борислав Иванов, като го призова да се яви на детектор на лъжата! Това не се случи, последва дело и на първа инстанция Софийският административен съд отмени забраната.

На 28 септември в Благоевград, родно място и град в който живее и учи Борислав, започва турнир с общ награден фонд 43 000 лева, а първият приз е 10 000 лева. Сред повече от 100-те участници е записан и 26-годишният Борислав. Той в момента е 17-ти според коефициента си „Ело“ – измерител на силата на шахматистите. Регламентът предвижда отстраняване на участник, който не се яви на партия, като с това се цели да няма бойкот срещу местния шахматист.

Организаторите изключително са наблегнали на мерките за недопускане на всякакви технически средства, съобщават от Security.bg. Всеки от участниците ще преминава през метал-детектори и ще трябва да се раздели докато играе шах с всичко съмнително, което носи. Дори задържителните в такива случаи химикалки за запис на шахматните партии ще бъдат предоставени от домакините. В залата ще бъдат инсталирани 2 заглушаващи устройства, които ще работят на различни честоти и по този начин ще „тушират“ всякакви сигнали, предназначени за електронна и радио комуникация. За реда в залата ще се грижат охранители от елитната компания VIP Security. Интересно правило в регламента е, че един път по време на партията, в произволен момент, всеки от играчите ще има право да предизвика проверка за технически средства на своя опонент! Ако проверката даде отрицателен резултат – той е длъжен да се извини… и играта продължава.

Едва ли крайното класиране и това, което ще се случи в Благоевградския шахматен „Гранд опен“ ще даде убедителен отговор дали Борислав Иванов е чийтър, или бързо прогресиращ талант, но във всички случаи ще бъде интересно не само за любителите на древната игра.

Pin It

One Comment - Write a Comment

Comments are closed.