Симитлийското село Градево празнува Илинден

село Градево празнува ИлинденЖители, гости и приятели на симитлийското село Градево празнуваха Илинден. В петък вечер стотици се събраха на обща трапеза на поляната край църквата „Св. Илия” в центъра на селото. кметът на селото Кирил Йосифов поздрави жителите и гостите за празника, за добро настроение свириха и пяха самодейците от село Градево и оркестър „Щуро маке”. Празникът на селото споделиха общински съветници и представители на кметска администрация Симитли.

Тази година веселбата за празника, който традиционно се отбелязва в деня, в който по църковния календар почитаме Св. Илия, бе отменена заради трагичния инцидент в рудник „ораново”, който отне живота на петима миньори. На празника, по църковния календар, местните осветиха само курбан и запалиха свещица за здраве. Тогава, по предложение на кметския наместник на селото Кирил Йосифов, празничната програма за Илинден бе отменена. Кирил Йосифов е бивш миньор, един от тежко пострадалите при взрива на газ гризу в мината през март 2007 година, при който инцидент загинаха нелепо двама негови колеги.

Точно преди празника, кметът на селото Кирил Йосифов се ангажира и с освежаване на маркировката на пешеходните пътеки по изключително натоварения път за Банско, който пресича селото.

selo-gradevo-praznuva-ilinden1selo-gradevo-praznuva-ilinden7selo-gradevo-praznuva-ilinden2

Pin It