Сдружение „Хора и традиции“ организира възстановка на традиционна брежанска сватба

Сдружение „Хора и традиции“ организира в неделя в Брежани възстановка на едни от най-красивите обредни действия и ритуали на брежанската традиционна сватба.

Възстановката е по проект „Обредна култура от региона на Брежани – наследство и съвременност“, което сдружението изпълнява по Програма Културно наследство на Национален фонд „Култура“.

Проектът цели да изследва, съхрани и популяризира непокътнатата красота на традициите в едно изключително будно село, които все още битуват, но и да съхрани красиви традиции, които постепенно изчезват от паметта. С помощта на научни експерти и добролния труд на млади хора и самодейци ще се издирят и опишат върхови моменти от семейната и календарната обредност: Традиционната брежанска сватба, Слуга, Прошки, Благовец, Бъдни вечер, Брежанска сурва, както и изчезващите, но превърнали се във вдъхновение за ансамбъл Пирин и за много – творци пролетни гергьовски ритуали Брежански предой.

Възстановката на традиционната брежанска сватба ще пресъздаде ритуалите по обличане на младоженката, качването й на бял кон, кумската трапеза с фуруглицата, наричания и благословия, посрещането на младоженците от свекървата, части от „засевката“ с люлеенето на шарената чарга и наричанията от млади моми и др.

В неделя ще бъдат направени кратки възстановки и на обичаите „Сирни заговезни“ и „Предой“, които поради пандемията, не можаха да се състоят по-рано.

Традиционната брежанска сватба и другите традиции са обстойно изследвани и описани, предстои издаването на книга „Стародавни и живи“, в която са включени песни, традиционни кулинарни рецепти, снимки и документи, факсимилета за традициите на Брежани.

Девойче, мило, убаво,

излези вонка на двори,

посрещни китни сватове,

дарувай свекър, свекърва

с бели ткаени кошули,

золва и девери

с бели вълнени чорапи,

стари и нови кумуве –

сбито ткаени кауши,

та накрая момче чужденче

с бела свилена кошуля.

(Райна Гюрова)

Брежанската сватба пази и предава богатството на народната песенна и традиционна култура. Нейните символи и ритуали са уроци по родолюбие, висока нравственост и чистота на морала, силата на семейството и взаимното уважение, вярата в Бог.

Брежанската сватба носи и предава неувяхващата духовна хубост на хората от Брежани и региона.

Жива и днес.

„Ела се вие, превива, мома се с рода прощава…“

Pin It

Публикувай мнение