С разтърсващ спектакъл стартира 28-ия Международен фестивал „Сурва“ в Перник

С разтърсващ сетивата спектакъл в ритъма на Сурва, и съчетан с духа на Граово, стартира фиестата на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Откриването му беше повече от ефектно, а кметът на град Перник Вяра Церовска запали огъня на Фестивала, който ще гори в трите дни от провеждането му, за да събира малки и големи около красотата на традицията.

Официалното откриване на фестивала беше уважено от министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-председателя на НС Емил Христов, народни представители, областния управител на Перник Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Иво Савов, зам.-министри, посланици, общински съветници, представители на побратимени на Перник градове, членове на ФЕКГ и много граждани.

Бляскавата празнична вечер започна с факелно сурвакарско дефиле, с което градоначалникът поведе гостите към сцената пред Двореца на културата. Там тя приветства всички и им пожела да се потопят в магичната атмосфера.

Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ Ларс Алгел заяви, че със своя фестивал перничани ежегодно доказват, че обединението прави силата.
Перник беше огласен от нежния глас на Михаела Филева и славеите на народните песни Ива Давидова и Боряна Василева. Майсторите на танца показаха силата на българския фолклор във впечатляващ танцов спектакъл. Националният отбор на художествените гимнастичка пък вдигна градуса на настроението с впечатляващо съчетание на ленти. Пред очите на зрителите се сменяха различни картини, настроения и багри.

Шоуто завърши с пищни илюминации, които озариха небето над Перник, а колоритните сурвакари от кв. “Бела вода”, които са носители на миналогодишната голяма награда „Златната маска“, запалиха кладата и изиграха традиционното сурвакарско хоро.

Над 7 500 участници от цяла България и от Света ще си дадат среща за пореден път в Европейската столица на маскарадните игри Перник за зрелищно тридневно шоу.

Pin It