С наздравици дадоха старт на “Кратун-месец” в град Рила

снимка: ТИЦ-Рила

В град Рила по обяд днес с много настроение и наздравици бе открит най-дългият месец по поречието на Рилското корито, предаде БГНЕС. Той се казва “Кратун“, носи името си от съдовете от едноименния сорт тикви, трае 99 дни, започва от отточването на първото вино и свършва на Трифон Зарезан.

Най-дългият месец си има директор-това е 88-годишният Станке Милчев. Кратун месец е наследник на дружество“Пакост“,девизът на рилските пакостници е“Купи кило вино, па може и ти да пиеш от него“.От виното в кратунка отпи и най-малкият член-правнукът на бай Станке, който рецитира и стихотворение, посветено на“Кратун-месец“. И понеже ще бъде истински мъж-отпи от кратунката наравно с прадядо си.

В Рила кратунките били домакинска вещ отдавна, ползвали ги за да си поливат с тях с топла вода.Докато в един прекрасен ден открили, че от тях виното е най-сладко.Най-дългият месец се празнува от 1993 година, така че днес бе открито 25-годишното му издание. Децата от местното читалище изпълниха „Шопски танц”, след което възрастните започнаха с наздравиците.

Празникът продължава с конкурс за вино, а бай Станке и останалите „пакостници” почетоха паметта на починалите членове с минута мълчание, и отишли си от този свят заедно с кратунките.

Pin It