РИМ-Благоевград се включва в “Европейска нощ на музеите”

На 20 май – събота, за 11-а поредна година, Регионален исторически музей – Благоевград ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите“.

Традиционно, както всяка година, музеят ще популяризира своята мултидисциплинарна дейност, предлагайки разнолики по форма и съдържание прояви, имащи за цел да уловят безначалния и безкраен ритъм на времето, срещайки деня с нощта, миналото с настоящето, малките с пораснали деца, музейния продукт с извънмузейните форми и прояви на изкуствата, презентирани и инициирани от партньори и сътрудници.

Програмата започва в 15.00 часа с музикалните изпълнения на малките таланти от Вокално студио „Фа диез” – Благоевград. В 15.30 часа ще бъде открита гостуващата изложба на Исторически музей – Попово „И ние бяхме деца”, представяща колекция играчки от първата половина на 20-и век. От 16.00 часа Куклен театър – Благоевград ще представи постановката „Пепеляшка”. От 17.00 часа работилничката на интерактивна експозиция „Музеен детски кът”, в унисон с изложбата на Исторически музей – Попово, ще предложи специален модул – изработка на кукли от парцали.

В 18.00 часа гостуващата изложба на италианския художник Анджела Окипинти и Италианския културен институт „Светът на мита и духовността между минало и настояще”, със своите необичайни инсталации, ще потопи публиката в мистичния разказ за срещите на минало и настояще, на свещено и тленно, на денят и нощта. Изложбата ще бъде съпроводена с музикалните изпълнения на Китарен ансамбъл „Класик” към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. От 18.30 часа Биг Бенд – Благоевград ще отправи своя традиционен музикален поздрав към всички участници и гости в събитието.

Официалното откриване на Европейската нощ на музеите ще бъде в 19:00 часа. На него, за седма поредна година, приятели и съмишленици на музея ще получат своя заслужен приз – почетни грамоти за популяризиране на културно-историческото наследство и дейността на РИМ – Благоевград.
В 20.00 часа ще стартира уъркшоп по български танцов фолклор под ръководството на „Пирински танцов ансамбъл” към Народно читалище „Никола Вапцаров 1866” – Благоевград.

В „Нощта на отворените врати” ще се включат приятелите и партньори на РИМ-Благоевград: „Биг Бенд” – Благоевград с диригент Борис Янев, Вокално студио „Фа диез” с вокален педагог Христина Палева, Куклен театър – Благоевград с директор Мария Райнова, Китарен ансамбъл „Класик” с ръководител – Михаил Златанов, Антоанета Апостолова – ръководител на Школа по етнография към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, Йорданка Треновска – доброволец на Български младежки Червен кръст, както и „Пирински танцов ансамбъл” към НЧ „Никола Вапцаров 1866” – Благоевград с хореограф – Лилян Данчев.

За всички желаещи да се докоснат до нощното музейно пространство е осигурен свободен достъп до експозициите, специална програма и променено работно време – от 14:00 до 1:00 часа през нощта.

Pin It