Рязко е скочил броят на болните от грип в страната

В момента има увеличена заболеваемост от остри респираторни грипоподобни инфекции, но не може да се сравняват с честотата при грипната епидемия. Това каза за “24 часа” д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в 11-и ДКЦ в София.

Боледуват и деца, и възрастни. По-чести са случаите с малките. Започва като типична вирусна инфекция с възпаление на дихателните пътища – първоначално горните, с болка в гърлото, секрети от носа. Може температурата да се повиши в първите дни. Ако не се лекува, инфекцията слиза надолу и засяга долните дихателни пътища с бронхит или пневмония.

Възможни са болки в ставите и мускулите, налице е обща отпадналост, каза още д-р Георгиев. Според него лечението не трябва да започва с антибиотици. Препоръчва на пациентите си да приемат общоукрепващи средства и витамини. А при нужда – лекарства, които са ефективни при екстремна температура, и такива, които облекчават другите оплаквания – главоболие, гърлобол, кашлица, хрема, отпадналост.

Болните трябва да си останат вкъщи – за да се възстановят без усложнения, а и за да не разпространяват инфекцията.

Вирусът се предава много бързо и повсеместно, уточни специалистът. Диагнозата се поставя по клинична картина, а какъв точно е патогенът, може да каже единствено вирусологично изследване.

След затихването на сезонната грипна епидемия специализирани тестове се правят по-рядко – след изпращане на проби от лечебни заведения, в които са постъпили болни с усложнения в тежко състояние.

В Националния център по заразни и паразитни болести, където е референтната лаборатория по грип, последните обявени резултати са за периода 22 – 28 април, когато са уточнявани 9 случая. В пробите от болните обаче не е бил открит грипен вирус.

Стандартно при отрицателен резултат в НЦЗПБ се прави проверка за други масово разпространявани патогени. От 9-те проби е докладван само един положителен тест. Лабораторията по грип и респираторни инфекции е идентифицирала серологично парагрипен вирус.

Страната ни не е изключение. Инфлуенцата е вече минало за всички държави в Европа.

Официалните данни за общата заболяемост от грип и остри дихателни инфекции в страната се изготвят на база на наблюденията на лични лекари за преминали болни с клинична картина. В статистиката влизат всички случаи от отчетните практики, без да е задължително случаите да са сериозни.

В последните обработени отчети болните за седмицата са били 65,45 на 10 000 деца и възрастни, или близо 2500 случая на респираторни инфекции.

По-сериозна загриженост сред епидемиолозите в момента предизвиква разпространението на морбили. Случаите преминаха психологическата бариера от 500 болни и разширяват обхвата си. Софийска област и столицата имат най-голям принос за увеличаването на случаите. От Бургас съобщиха вчера за нов болен, но той е 5-и за областта и засега епидемиолозите са оптимисти, че няма да се стигне до бум.

Със започналите национални мерки на Министерството на здравеопазването експертите се надяват да блокират разпространението. Тревожен знак обаче са данни от контролните тестове на имунизирани по медицинска документация деца, за които референтната лаборатория на НЦЗПБ в много случаи не открива антитела за нито едно от 3-те заболявания, които се профилактират с едновременна имунизация. Това означава фиктивни ваксинации.

Морбили съвсем не е безобидна шарка. Усложнения настъпват при всеки 12-16-и от заболелите. Най-често се развива неудържима диария, след тях по честота се нареждат усложнения в ушите и на нервната система. Фатален ход се докладва средно при 1 от 1000 болни още по време на шарката. Малко известно е обаче, че вирус може да остане да дреме в нервните клетки и след години да провокира фатално неврологично заболяване.

Pin It