Ръст в потреблението на електричество заради жегите

Жегите от последните дни вдигнаха потреблението на ток с между 7 и 17%, показват данните на Електроенергийния системен оператор. Експертите съветват да пестим ток не само заради очакваните по-високи сметки, но и за да се избегне претоварване на мрежите, съобщава БНТ.

На много ток в момента произвежда атомната централа в Козлодуй – и двата ѝ блока са натоварени на 104%, показват данните на ЕСО. Големи количества ток идват от тецовете и слънчевите панели.

Заради жегите и масовото включване на охладителни уреди консумацията на ток се увеличава рязко в диапазона между 12 и 20 часа, показват данните на ЕСО. Увеличава се и износът, но място за притеснения няма, уверяват от държавната компания.

Средното натоварване на мрежата е далеч от пълния ѝ капацитет – около 30%, въпреки това обаче има участъци, които са критични, защото достигнат близки до максималните си товари.  Въпреки това предстои подмяна на мрежата. Сред критичните точки е и самата София, защото мрежата не е проектирана за толкова много жители и ново строителство.

Предстои укрепване на мрежата в Западните квартали.

Pin It