Протестен поход на колела в защита на Национален парк „Пирин“ в Благоевград

Днес в Благоевград ще се проведе поход на колела в защита на Национален парк Пирин. Шествието ще започне в 18.30 в началото на алеята за парк Бачиново – край чешмата.

Всеки, който желае да се присъедини може да вземе своя велосипед, тротинетка, скейтборд, скутер, ролери или всичко, което има колела и се задвижва с крака – ще ги задвижим за природата.

Това е 19-тият пореден протест в защита на Национален парк Пирин в града.

Протестът отново е за оттегляне на решението на правителството. Протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу наглостта на олигархията, която си прави каквото поиска, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите и обслужват частни интереси. 

Освен в Благоевград тази седмица  протести ще се проведат и в Пловдив и Сливен, а утре на 17 май в София ще състои концерт в подкрепа на каузата „Спаси Пирин“. 

Протестиращите продължават да настояват за:

  1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
  2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

    3. Обявяване на реалния собственик на концесионера “Юлен” АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;
  3. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;

    5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
  4. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.
Pin It