Проф. Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна с много крехки тенденции за спад на заболеваемостта, но с явна и отчетлива тенденция. Това обяви на традиционния брифинг в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов, предаде NOVA. По отношение на заетостта на леглата проф. Ангелов каза, че 74% от тези за неусложнени пациенти на национална база са заети. Заетостта на интензивните легла е 64%, като и тук властите отчитат тенденция за намаляване.

„По отношение на излекуваните и потвърдените случаи на седмична база – доближаваме числото на потвърдените случаи с броя на излекуваните. За последната седмица положителните проби са 21 788 – 19 105 са излекуваните”, съобщи ресорният министър.

По 14 дневна заболеваемост България в момента е 635 на 100 000 души, което и отрежда 9-о място в Европейския съюз и 4-то на Балканите. По отношение на смъртността сме на 2-о място в ЕС след Унгария и на 2- място на Балканите след Северна Македония.

За денонощието новите случаи са 3 556. Направени са 17 713 теста, което означава, че процентът на заразените е 20.8 на сто. Оздравелите са 2 477, а починалите за последното денонощие – 116.

Публикувай мнение