Продължават протестите в защита на Национален парк „Пирин“ в Благоевград

Днес, 30 май, в Благоевград на площад „България“ (пред Ларго мол) в 18.30 часа ще се ще се проведе 21-ят пореден протест в защита на Национален парк Пирин.

Вчера ЮНЕСКО публикува свое проекторешение, в което се  казва българското правителство “да не прилага промените в сегашния план за управление на Национален парк Пирин, докато проектът за нов план не се подложи на екологична оценка”. 

Всеки, който желае може да подкрепи опазването на природата на Национален парк Пирин и спазването на законите в България в подписка по време на протеста днес в Благоевград.

Протестът отново е за оттегляне на решението на правителството. Протестът е и срещу корупцията на всички нива, срещу наглостта на олигархията, която си прави каквото поиска, срещу зависимите политици, които не желаят да спазват законите и обслужват частни интереси. Протестът ни е срещу беззаконието!

Протестиращите продължават да настояват за:

  1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, което дава възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин;
  2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение;

    3. Обявяване на реалния собственик на концесионера “Юлен” АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество;
  3. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация;

    5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (Министерство на земеделието и храните) и забрана на износа на обла дървесина от държавните гори;
  4. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им, както и разследване на заменките по Черноморието.
Pin It

2 Comments - Write a Comment

  1. Това вече е за рекордите на Гинес – за най-безсмислен протест, тъй като с Пирин всичко е наред.

  2. Тези протести от доста време са просто смешни. Никой не вярва на лъжите на псевдо еколозите, но въпреки това те продължават да лъжат, че Пирин е в опаност и ще бъде презастроен.

Comments are closed.