Проблем със системата на митниците

Нова информационна система за внос на стоки у нас изнервя търговци и шофьори. От понеделник те имат затруднения с качването на данни в системите на митницата, за да могат да освободят товарите си. Заради новата система камиони със стока стоят с дни по паркингите, a обработката на документацията се бави.

От Агенция „Mитници” заявиха, че трудностите идват не само заради новостите в системата, а и защото вносителите не знаели как да работят с нея.

От понеделник са подадени и обработени над 5000 декларации за внос.

Паркингът пред митницата в Илиянци е пълен с камиони. Оказва се, че има хора, които чакат от дни. Късметът е, че повечето стока не се разваля лесно.

„От понеделник със стоката съм тука. – Стоите тук със всичко, което е в камиона? – Да. Спя вътре в колата, шофьорски неволи”, обясни пред bTV Динко Петров, който е шофьор от Хасково.

Драган Миосавлевич от Сърбия е по-голям късметлия от колегата си Динко. Той е на паркинга от вчера сутрин. Превозва гуми: „Какво става никой не знае. Който и да питам, казва: „Работи се”. Чакам да ми върнат документите, нося стока за Велико Търново”.

Според митничарите системата работи и ако има несъвместимост между софтуера на клиента и техния – това не е проблем на Агенция „Митници”.

„Нормално е, нова система – със сигурност има проблеми. Възможно е да са проблеми с техните системи, възможно е техните служители да не са попълнили правилно, проблем по софтуера. Като цяло системата работи”, коментира Стефан Златков, директор на Митница „Югозападна”.

Това изявление ядоса клиентите, намиращи се в офиса в този момент.

„В понеделник нямаше митничар, който да пуска в системата – какво отговаряте на дамата, не е вярно това нещо. Понеделник до следобед нямаше една вярна декларация подадена, защото нямаше синхронизация”, опонира Елена Иванова, митнически агент.

Търговците поставят и въпроса защо старата работеща система е спряна и се минава към нова. Според Агенция „Митници” това е изискване на Евросъюза.

Pin It