Прикривани ли са заразени с COVID-19 в Банско?

Снимка: БГНЕС

На редовния брифинг в сряда се чуха изказвания, че има скриване на пациенти, заразени с коронавирус. За такова нещо намекна и шефът на щаба за борба с вируса ген. Венцислав Мутафчийски. Това наложи спешно тестване на 50 души в града. Лекарите в курорта твърдят, че не са прикривали случаи на болни от COVID-19, съобщава Нова телевизия.

„Чувстваме се много обидени. Мисля, че генералът трябва да ни се извини лично. В условията на барикада ние понесохме цялата тежест да преглеждаме пациенти, които нямаме право да изпратим извън Банско. Справихме се много добре. Питам защо човекът, който е подал информацията не застана и не каза сам, каквото знае. В понеделник идваха от  РЗИ. Правили сме общо 21 теста за COVID-19“, каза една от общопрактикуващите лекарки.

Тя разказа, че е имало влошен пациент. „Опитах се да вкарам момчето в болница, но процедурата беше много тежка. Той имаше пневмония. Успях да го изпратя в болница“ , поясни докторката.

„Никой не ни е искал информация за съмнителни случаи. Нямахме лаборатория, рентген. Бяхме в изолация. Имаше сериозни случаи, които се нуждаеха от специализирана помощ. Имаше хора, които сами искаха да се тестват, но нямаше как. Бяхме инструктирани по-леките случаи да се лекуват вкъщи, а ако някои е много зле да се транспортира с линейка. Не знаехме какво лекуваме – грип или коронавирус“, заяви д-р Кадева.

Pin It