Предвижда се книжка за управление на дрон, тапията ще струва 500 лева

hexacopter_dron_zasnemane2Фотографи, любители, хора, желаещи да управляват дрон на публични места, в близост до хора ще трябва да си изкарат “книжка” за това. Правилото ще важи и за най-малките летателни безпилотни апарати, които масово се продават във всяка търговска мрежа.
Новите правила се очаква да залегнат в специална наредба на министъра на транспорта, която към този момент се разработва.

Предвижда се категория А0, в която влизат безпилотни апарати с допустима маса до 250 грама.

Дроновете от категория А0 ще могат да се управляват само в зоната на видисмост от оператора. Предвижда се още, този тип апарати да се движат на минимум 50 метра от други хора, или иначе казано няма да могат да се ползват в паркове, градинки, стадиони и други публични места в градовете. Всички категории дронове над А0 ще изискват оператора да разполага с разрешително за управление, което ше се издава от държавата или оторизирани от нея частни организации след издържан курс по подобие на този за шофьорска книжка.

Това ще се изисква за апаратите с тегло над 250 грама, които ще летят до 150 метра височина, както и в близост до хора и важни обекти. Във високите категории ше спадат и всички дронове до 150 кг маса, които ще се регулират от новата наредба. Сред организациите, които обучават “пилоти” на дронове е Институтът за космически изследвания и проучвания към БАН, а цената в зависимост от категорията е около 500 лв.